top of page

Even voorstellen

Ooracupunctuur vindt zijn oorsprong in Frankrijk en is ontdekt door de Franse arts dr. Paul Nogier. Gedurende zijn onderzoek werd duidelijk dat de oorschelp een getrouwe reflectie van de foetus is. Doordat de oorschelp een somatotopie (dit is een lichaamsdeel dat het gehele lichaam reflecteert) vormt, kan deze worden gebruikt voor het onderzoek naar en de behandeling van verstoringen op het fysieke, emotionele en het psychische gebied.


Elke verstoring op welke laag dan ook kan worden terug gevonden in de oorschelp in de vorm van een specifiek punt of een grotere zone (pathologisch punt). Kenmerkend is dat dit punt of deze zone pijnlijk is, dit komt doordat de verstoring een overgevoelig complex van een zenuw en bloedvat (neurovasculaire complex) vormt.


De oorschelp leent zich heel goed om een stoorhaard of focus op te sporen en te behandelen. Een stoorhaard ontstaat doordat er ooit in een specifiek gebied een kwetsuur, ontsteking of oude infectie is geweest en nooit helemaal genezen is. Deze plek is vaak verantwoordelijk voor allerlei fysieke 

klachten. Stoorhaarden worden vaak in het gebit gevonden, maar ook operatielittekens, oude botbreuken en de slijmvliezen zijn hier berucht om.

De behandeling is gericht op het feit dat het neurovasculaire complex moet worden ontrafeld of moet worden geëlimineerd, want dat geeft dan een therapeutische prikkel naar het te behandelen gebied in het lichaam. Veelal worden er kleine naaldjes geplaatst om dit te bewerkstelligen. Het plaatsen van een naaldje geeft een korte pijnsensatie. De verblijfsnaalden blijven over het algemeen een aantal dagen zitten. Naast verblijfsnaalden kunnen er ook andere stimuli worden toegepast, deze zijn niet-invasief en dus (meestal) niet pijnlijk.

Nogier ondekte dat zodra het pathologische punt wordt benaderd er een signaal in de polsslag te voelen is. Dit treedt reflexmatig op en wordt het Vasculair Autonoom Signaal (VAS) genoemd, het is een stressindicator. Met behulp van het VAS kunnen naaldjes met grote precisie worden geplaatst.


Let Op!

Het verblijfsnaaldje dat in de oorschelp is geplaatst valt er in principe vanzelf uit. Het mag in geen enkel geval ontstekingen veroorzaken. Dus als de huid zeer pijnlijk, rood, en gezwollen wordt, dan dient de naald meteen te worden verwijderd en de huid gedesinfecteerd met wat desinfectans en daarna open gelaten. Bij twijfel altijd contact opnemen.

bottom of page